Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Brussel

JLL heeft het exclusieve beheersmandaat voor het Brusselse Shopping District ‘Docks Bruxsel’ binnengehaald


​Brussel, 3 juni 2016 – Equilis heeft het beheersmandaat voor Docks Bruxsel toevertrouwd aan JLL. Het nieuwe shopping district vlakbij het kanaal opent op 21 oktober de deuren. Deze nieuwe commerciële pool die zich uitstrekt over ongeveer 58.000 m² (41.000 m² retail en horeca, 10.000 m² recreatie en 6.500 m² productieve activiteiten) moet de nieuwe ‘place to be’ worden in de hoofdstad, waar sinds ettelijke jaren geen shopping center van deze omvang meer gebouwd is.

De beslissing van Equilis om het beheer aan JLL te geven, is er gekomen na een lastenboek waaraan ook Devimo Consult en SCMS Ceusters hebben deelgenomen.
 ‘Ze hebben duidelijk aan onze verwachtingen voldaan’, aldus Carl Mestdagh, gedelegeerd bestuurder van Equilis, de vastgoedafdeling van de Mestdagh groep. ‘Equilis heeft gekozen voor een partnership met JLL Retail Management. Het lastenboek werd uitgeschreven tijdens het laatste trimester van 2015 en de voorstellen werden zorgvuldig door ons geanalyseerd. Uiteindelijk is er beslist om in zee te gaan met een nieuwe speler op de markt van het shopping center management. Docks Bruxsel is een ambitieus, nieuw project dat een totaalaanbod biedt aan shopping, ontspanning, cultuur, animaties en evenementen. Van bij de opstart van dit project was het de wil om andere paden te bewandelen en om iets aan te bieden wat nog niet bestaat in Brussel, die Equilis ertoe hebben aangezet om zich te omringen met specialisten ter zake. Het was voor ons essentieel om een nooit geziene en innoverende visie te hebben op de exploitatie van dit project. JLL Retail Management komt aan deze verwachtingen tegemoet en heeft bovendien een internationale expertise voor te leggen op het gebied van Retail Management.’

Een ‘dream team’ wordt opgericht…
‘We zijn op dit moment binnen JLL een team van experts aan het opstarten’, aldus Vincent Querton, CEO JLL Benelux. Hij verduidelijkt: ‘We zijn verheugd met de komst van Helga Cosyns, die met meer dan 26 jaar ervaring geen onbekende is in de wereld van de Belgische retail. Ze was o.a. Head of Real Estate & Project Manager bij Maroquinerie Delvaux, nadien consultant bij Minale Design Strategy, Shopping Center Manager van het Woluwe Shopping Center bij Devimo Consult en nadien Associate Retail Agency bij Cushman & Wakefield. Zij vervoegt het team van JLL als ‘Head of Retail Management & Strategic Consulting’ en zal zich in de eerste plaats focussen op het beheer van het shopping district ‘Docks Bruxsel.’ 

“Ik had reeds het genoegen om op de verschillende fasen van Docks Bruxsel te werken sedert 2007”, vervolgt Helga Cosyns. “Het is dus met groot plezier dat ik dit prachtige project terugvind, dat ik vanaf een architectenplan uiteindelijk uit de grond heb zien verschijnen …  Het is een ware gehouden belofte, nu de contouren zich aftekenen mogen wij bevestigen dat het wel degelijk een shopping centre van de nieuwe generatie is. De buitengewone architectuur, met een specifiek karakter dankzij overblijfsels van de voormalige industriële site die gerestaureerd werden en op een subtiele manier in het architecturale geheel werden geïntegreerd. Een sterk, coherent commercieel aanbod, en onderscheidend dankzij een cluster van handelsmerken die men in geen ander winkelcentrum vindt, een uitgebreid dienstenpakket, een complementair aanbod dankzij de bioscoop, de evenementzaal met een prachtig uitzicht op de hoofdstad, evenals het allereerste indoor Leisure concept in België, Koezio ! Het winkelcentrum is bezaaid met originele details die het verschil uitmaken en de gehele omgeving zo innemend maken. Ditzelfde niveau van veeleisendheid en van kwaliteit zal door het JLL Management team aangewend worden voor het beheer van het winkelcentrum om een reële meerwaarde te bieden. JLL Retail Management voert meteen het management van de nieuwe generatie in !”

Om de marketing van het nieuwe departement Retail Management in goede banen te leiden, gaat JLL een beroep doen op de ervaringen van Katrien Giebens. Zij leerde de knepen van het marketingvak kennen in de reclamesector, bij o.a. Duval Guillaume. Daarna is zij in de retail sector gestapt en was ze gedurende 7 jaar shopping center manager van Waasland Shopping Center. Nadien werkte ze als ‘directeur exploitatie’ bij Devimo Consult. Katrien  is aangesteld als Marketing Director Retail Management en zal zich met veel toewijding richten op het project Docks Bruxsel.
‘Ons lokaal ‘Retail Management’ team zal nauw samenwerken met het internationaal team van 35 man dat zich vanuit JLL Londen en Leeds bezighoudt met de marketing van shopping centra over de hele wereld’, voegt Vincent Querton nog toe.

Retail Management, Shopping Centre & Retail Parks
‘Docks Bruxsel, waar intussen de meer dan 100 commerciële panden bijna allemaal een bestemming gevonden hebben, met eveneens zijn ontspannings- en cultureel aanbod en bureauruimte, zal met zijn 58.000m² het eerste project in onze portfolio worden. Het is onze ambitie om binnen de 3 jaar 150.000m² aan commerciële oppervlakte te beheren’ verzekert Vincent Querton. In december vorig jaar besliste JLL om een aparte afdeling te creëren die zich uitsluitend toespitst op het beheer van shopping centra en retail parken. Binnen 2 jaar tijd zou dit departement een 10-tal mensen te werk moeten stellen.

‘Met de opstart van deze afdeling, willen we bewijzen hoe groot onze wil is om ons retail aanbod te versterken’ geeft Vincent Querton aan. ‘Vandaag werken er een 15-tal personen op retail binnen JLL. Tegen 2019 zou dit aantal kunnen oplopen tot 30 personen. Tot op vandaag is JLL marktleider in de sector van de kantoren met om en bij 1 miljoen m² in beheer maar er is ruimte op de Retailmarkt. Wij willen hier graag gebruik van maken en onze expertise ontwikkelen in deze sector die duidelijk geprofiteerd heeft van de crisis in 2008.’
Een eerste bewijs van deze wil om het retail aanbod te bestendigen bij JLL, was de aanwerving van Thierry Debourse, voormalig ‘equity partner’ bij Cushman & Wakefield. Het is zijn taak om de ‘retail cultuur’ binnen JLL Benelux te versterken en dit voor al onze activiteiten: de leasing, capital markets en valuation. ‘Thierry beschikt over een groot retail talent. Gedurende 25 jaar heeft hij alle ontwikkelaars, investeerders, alsook een ontelbaar groot aantal retailers ontmoet’, zegt Vincent Querton. ‘Zijn ervaring is goud waard en bovendien is hij een zeer goede ’people manager’.