Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Antwerpen

Logistiek neemt een uitstekende start in 2016

Het profiel van gebruikers van industrieel vastgoed en lokale beleggers in professioneel vastgoed in Vlaanderen


​1. GEBRUIKERSMARKT

In de laatste vijf jaar vertegenwoordigde Vlaanderen gemiddeld drie kwart van het opnamevolume van industrieel vastgoed in België, Wallonië 20% en Brussel de resterende 5%. In aantallen transacties ligt het gemiddeld aandeel van Vlaanderen de laatste 5 jaar zelfs nog iets hoger, op 81% of 2.900 transacties op een totaal van 3.500. 2015 lag volledig in lijn met het gemiddelde, en in 2016 tot dusver doet Vlaanderen het nog beter, met 87% van de totale opname, een opnamevolume van 630.000 m² tegen 728.000 m² voor heel België. Vooral logistiek laat een goede prestatie optekenen in de eerste helft van dit jaar, met grote transacties op de as E313 en in de Antwerpse haven. De markt wordt ondersteund door de centrale ligging van Vlaanderen in het centrum van West-Europa, met meerdere zeehavens en een uitgebreid multimodaal transportnetwerk en gespecialiseerde marktspelers. Het profiel van de gebruikers van industrieel vastgoed is gevarieerd en verspreid over verschillende segmenten en categorieën. 

60% van het opnamevolume in de laatste vijf jaar was semi-industrie
Met 978.000 m² semi-industriële ruimten en 808.000 m² logistiek werd in totaal in de laatste 17 maanden 1.786.000 m² industriële ruimte opgenomen in Vlaanderen. Het grootste volume (55%) waren dus semi-industriële ruimten terwijl logistiek 45% vertegenwoordigde. Die proportie ligt in lijn met het gemiddelde van de laatste vijf jaar, waarbij 60% van het transactievolume semi-industriële ruimten waren. 
In de eerste vijf maanden van 2016 nam de logistieke markt een uitstekende start en vertegenwoordigde zij 66% van het volume met slechts 12% van het aantal transacties.
Grote logistieke transacties dit jaar zijn 57.000 m² met een focus op cross-dock die Van Moer Logistics in gebruik neemt in Kallo, 51.500 m² die door Groep Heylen op maat gerealiseerd worden in Grobbendonk en 50.000 m² die Casa International bouwt in Olen. Kaneka verwierf 33.750 m² semi-industriële ruimte voor eigen gebruik in Westerlo. 

Veel transacties in kleine marktsegmenten
Sinds begin 2015 hebben wij 730 transacties geregistreerd in Vlaanderen, 79% van het totaal van 920 transacties dat werd gerealiseerd in België. 457 transacties of bijna 63% werden geregistreerd in de categorie tot 1000 m². In de laatste vijf jaar werden jaarlijks gemiddeld 326 transacties geregistreerd in het segment onder 1.000 m², met 59% van het totale aantal transacties het grootste segment. 
Logischerwijs zijn er minder transacties in de grootste segmenten terwijl omgekeerd evenredig de kleinste marktsegmenten de meeste transacties aantrekken, een gevolg van de vele KMO’s in Vlaanderen en van de beschikbaarheid van KMO-units in herontwikkelde voormalige industriële zones, zoals bedrijvenpark Fenix in Grimbergen, Dansaert KMO-Park in Dilbeek en bedrijvencentrum Brandemolen in Deerlijk.

Meeste transacties in Antwerpen en in Oost-Vlaanderen
Sinds begin 2015 vonden de meeste industriële transacties plaats in de provincies Antwerpen (#272) en Oost-Vlaanderen (#200). Samen vertegenwoordigen ze bijna 65% van het totale aantal transacties in die periode. De meeste transacties werden genoteerd in Antwerpen en de nabijgelegen gemeenten (Wommelgem, Aartselaar, Kontich, Waarloos) maar ook verder zuidwaarts in de regio Bornem, Mechelen, Willebroek. In Oost-Vlaanderen vonden veel transacties plaats in Nazareth (20 transacties in KMO-zone Moerbeek), in Gent haven waar zowel logistieke als semi-industriële transacties werden geregistreerd, in de industrieparken in Sint-Niklaas en in Temse. De provincie West-Vlaanderen (#120) vervolledigt de top drie en steekt daarmee net Vlaams-Brabant voorbij, waar 117 transacties geregistreerd werden. Wanneer we het gemiddeld aantal transacties over een langere periode bekijken, bijvoorbeeld de laatste vijf jaar, stijgt Vlaams-Brabant naar de top 3 en neemt West-Vlaanderen de vierde plaats. In de provincie Limburg werden het laagste aantal transacties genoteerd, 20 in totaal sinds begin 2015, maar de gemiddelde transactie is daar veruit het grootst, bijna 9.500 m², omdat er veel grote logistieke transacties plaatsvinden.

57% van de recente transacties zijn verhuringen
Bijna 6 op 10 transacties in de laatste 17 maanden waren verhuringen. Die verhouding is vrij stabiel vermits ook in de laatste vijf jaar verhuurtransacties 60% van het aantal transacties uitmaakten. De verhouding geldt bovendien zowel voor Vlaanderen alleen, als voor heel België. Er zijn wel verschillen in provincies onderling. In de provincies Limburg en West-Vlaanderen liggen het aantal verhuur-en verkooptransacties kort bij mekaar, terwijl Antwerpen (59%), Vlaams-Brabant (65%) en Oost-Vlaanderen (62%) eerder verhuurmarkten zijn.

2. INVESTERINGSMARKT
Globaal over alle activaklassen heen betrof 45% van de investeringstransacties in België in de laatste 17 maanden vastgoed in Vlaanderen. Het totale volume dat in professioneel vastgoed geïnvesteerd werd in Vlaanderen in 2015 was € 2,05 miljard, een recordcijfer, en tot dusver in 2016 werd reeds meer dan € 500 miljoen geïnvesteerd. In totaal werden sinds begin 2015 in Vlaanderen 103 transacties geregistreerd, waarvan 42 in de retailsector, 25 in industrie en 17 in zorgvastgoed. 

Sinds begin 2015 werd een totaal volume van meer dan € 355 miljoen geïnvesteerd in industriële gebouwen in Vlaanderen, dat hiermee goed is voor 77% van het totale volume voor heel België in dezelfde periode. Grote investeringen in industriële gebouwen in deze periode waren de aankoop van de logistieke portefeuille van Axa door Logicor voor € 60 miljoen, de aankoop door WDP van het gebouw van DHL Supply Chain in Bornem voor € 58 miljoen en de aankoop voor € 45 miljoen van twee gebouwen verhuurd aan Schenker DB in Willebroek, ook door Logicor.

Globaal genomen kwam het grootste investeringsvolume aan koperszijde van GVVs, institutionelen en private investeerders, terwijl fondsmanagers, ontwikkelaars en opnieuw private investeerders de top drie vormen aan verkoperszijde. GVVs kochten in alle segmenten behalve hotels en kantoren. Private investeerders waren kopers in alle segmenten behalve hotels en zorgvastgoed.