Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Brussel

JLL verkoopt meer dan 10 hectare industrieterrein in Beringen voor Solenis


​Brussel, 26 september 2016 – Solenis, een toonaangevende en wereldwijd actieve producent van chemische producten, heeft een akkoord bereikt over de verkoop van meer dan 10 hectare industrieterrein in de Industriezone Ravenshout in Beringen. Het gaat om twee terreinen (9,4 + 1,2 hectare) die gelegen zijn tussen de Industrieweg en Borealis. JLL bemiddelde beide transacties. 

In april 2015 besliste Solenis, met hoofdkantoor in Wilmington, Delaware, V.S. haar vestiging in Beringen waar producten voor de papierindustrie werden gemaakt, te sluiten. Volgend op deze beslissing, nam Solenis JLL als vastgoedadviseur onder de arm om de verkoop van deze terreinen te begeleiden. 

Het eerste akkoord werd bereikt tussen Solenis en Nuhma en betreft het terrein van  9,4 hectare. Nuhma werkt namens 44 Limburgse gemeentes aan duurzaamheid, energie en innovatie via gerichte participaties. Voor Nuhma gaat het om een strategische aankoop die is ingegeven door haar toekomstplannen met Biostoom Beringen, de geplande biostoomcentrale op het naburige perceel. Hier plannen Bionerga (een dochtermaatschappij van Nuhma) en Borealis een biostoomcentrale te bouwen. De centrale zal 200.000 ton afval per jaar verwerken en zal de huidige installatie in Houthalen-Helchteren op termijn (2020) vervangen. 

In de biostoomcentrale zal naast Limburgs huishoudelijk afval ook niet gevaarlijk bedrijfsafval en niet-risico houdend ziekenhuisafval omgezet worden in energie onder de vorm van stoom. Die wordt dan geleverd aan bedrijven in de omgeving en omgezet in elektriciteit. Het is in dit kader dat de aankoop van het perceel van Solenis gezien moet worden. Nuhma zal op dit perceel bedrijven aantrekken die door Biostoom Beringen opgewekte stoom en elektriciteit in hun bedrijfsactiviteiten kunnen gebruiken. Ook het naastliggende chemiebedrijf Borealis, waar zo’n 400 mensen zijn tewerkgesteld, zal een deel van deze opgewekte stoom gebruiken in haar productieproces.

Het tweede akkoord betreft de verkoop van het perceel van 1,2 hectare dat gelegen is langsheen de Industrieweg. De koper, Schapmans Camps Transport, was reeds gevestigd in de Industriezone Ravenshout en zal het terrein gebruiken om haar activiteiten in nationaal en internationaal transport verder uit te bouwen. 

Na de begeleiding in de vestiging van Stanley Black & Decker (64.000 m² magazijnruimte) in 2011,  van Mobis bij de aankoop van een logistiek project van 62.500m² in Beringen in 2015  alsook de verkoop van de voormalige site van Dow Chemicals (50 hectare industrieterrein) in 2014, is het reeds het vierde grote dossier op rij waarin JLL bemiddelde in deze regio. 

“De as Antwerpen-Lummen-Hasselt wint aan populariteit voor de vestiging van logistieke en industriële activiteiten. De Industriezone Ravenshout biedt op deze as voldoende ruime kavels die strategisch goed gelegen zijn tussen de E313 en het Albertkanaal.” verduidelijkt Frederik Van de Vyver, Associate Director bij JLL.