Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Brussel

Tophuurprijs voor kantoren in Brussel stijgt naar € 300/m²/jaar

Eerste stijging in 6 jaar


​Brussel, 5 juli 2017 - De ‘prime rents’ voor kantoren stijgen in de meeste kantoorwijken van Brussel. Dit was niet meer gebeurd sinds 2011. In het jargon van commercieel vastgoed zijn de "prime rents" de basishuurprijzen voor de beste gebouwen op de beste locaties in een bepaald district.

Volgens JLL kan voortaan € 300/m²/jaar huur gehanteerd worden in de Europese wijk, een stijging van 9% ten opzichte van de vorige kwartalen. In andere delen van het CBD stijgen de huurprijzen eveneens : in de Vijfhoek stijgen ze naar € 245/m²/jaar (+ 4%), in de Noordwijk naar € 215/m²/jaar (+ 10%) en in de Louizawijk naar € 245/m²/jaar (+ 4%). Op de luchthaven stegen de tophuren met 5% tot € 205/m²/jaar. In gedecentraliseerde zones en in de periferie daarentegen is er geen wijziging en blijven de tophuren stabiel op respectievelijk € 190 en € 165/m²/jaar.

"Deze stijging is logisch, zegt Pierre-Paul Verelst, Head of Research bij JLL. Er is namelijk een constante vraag naar kantoorruimte in Brussel en meestal, zo niet uitsluitend, richt zich die op nieuwe gebouwen van goede kwaliteit. Vermits speculatieve opleveringen zeer beperkt blijven, is een stijging van de huurprijzen onvermijdelijk."

Het geval van Facebook, dat bijna 900 m² huurt tegen een huurprijs van meer dan € 300/m²/jaar in Regent Park, is niet geïsoleerd. Verschillende huurtransacties zijn in onderhandeling aan huurprijzen die 5-10% hoger liggen dan de huidige marktwaarden.

Erik Verbruggen, Head of Office Agency bij JLL, vervolgt: "Toch is enige voorzichtigheid geboden. Zelfs als huurders bereid zijn om meer te betalen voor de “premium” gebouwen, moeten de eigenaars van deze gebouwen toch creatief zijn om de gebruikers te motiveren om te verhuizen in plaats van te heronderhandelen voor hun huidige gebouw."