Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Brussel

Industrieel vastgoed heeft de wind in de zeilen

De marktcijfers voor de eerste jaarhelft zijn positief


​Brussel, 17 juli 2017 – JLL maakt de balans op van de industriële vastgoedmarkt in België na de eerste zes maanden van het jaar. Zowel de logistieke als de semi-industriële markt presteerden goed : het transactievolume in semi-industrie is groter dan dat van de eerste helft van vorig jaar. De markt wordt vooruit gestuwd door grote transacties van eigenaars-gebruikers, een verbeterd economisch klimaat en een groter ondernemersvertrouwen.

​1. GEBRUIKERSMARKT

Logistiek

In de eerste jaarhelft van 2017 werden 24 logistieke transacties geregistreerd voor een totaal transactievolume van 412.000 m². Het volume ligt 35% hoger dan het vijfjarig gemiddelde voor de eerste jaarhelft. maar 25% lager dan in 2016 dat een uitzonderlijk jaar was voor logistiek.

De grootste transacties zijn investeringen door gebruikers in hun eigen logistieke panden, zoals Katoen Natie dat een uitbreiding realiseert van Loghidden City in Antwerpen (100.000 m²), het project op maat voor het EDC (Europees Distributiecentrum) van Van Marcke in Menen (83.000 m²) en Jost Logistics dat 44.000m² bouwt op haar site DL Trilogiport (300.000m²). 

De geografische spreiding van de logistieke transacties concentreerde zich op de logistieke assen Antwerpen-Brussel en Antwerpen-Gent. Samen namen deze twee assen 55% van het opnamevolume voor hun rekening. 

De tophuurprijzen voor logistiek vastgoed blijven stabiel op €48 tot €55/m²/jaar voor de beste liggingen in het Brusselse gewest en zijn periferie maar worden voor bestaande gebouwen onder druk gezet door de erg competitieve huurprijzen die worden gehanteerd bij de realisatie van turn key huurprojecten.

Tot dusver werden in 2017 126.000 m² nieuwe logistieke ruimten opgeleverd, waaronder 44.000 m² voor Lidl in Marche-en-Famenne en 40.000 m² voor Decathlon in MG Park De Hulst in Willebroek. Er zijn momenteel 23 grote logistieke projecten in aanbouw die een totaal volume van 674.000 m² vertegenwoordigen, waarvan  500.000 m² gepland staan voor oplevering dit jaar. Het totale volume nieuwe logistieke ruimten in 2017 zal daardoor  630.000 m² bedragen, bijna dubbel zoveel als het jaarlijks gemiddelde van de laatste vijf jaar.

Semi-industrie

Semi-industrieel vastgoed blijft op koers in de eerste jaarhelft, met een transactievolume van meer dan 555.000 m², 19% boven het vijfjarig gemiddelde voor de eerste jaarhelft. Sinds midden 2016 werd meer dan 1,2 miljoen m² semi-industriële ruimten opgenomen, 10% meer dan in de voorgaande 12 maanden. In vergelijking met de eerste jaarhelft van 2016 werden weliswaar 3% minder transacties geregistreerd, 311 tegen 310 vorig jaar, maar het volume lag 2% hoger. De grote vraag in de markt  wordt beantwoorddoor de reconversie van oude industriële sites naar moderne KMO-parken en instapklare bedrijfsunits.  De grootste verhuurtransactie van het voorjaar betrof  22.000 m² in Machelen dat verhuurd werd aan Athlon Car Lease. De grootste verkooptransactie was de verkoop van de voormalige site van Arcelor Mittal in Luik aan Lampré Benelux (19.400 m²).

Het opnamevolume situeert zich vooral in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, de “Gouden Driehoek”, die samen 59% van het opnamevolume vertegenwoordigen en 69% van het aantal transacties. De provincie West-Vlaanderen sluit qua aantal transacties aan bij de top 3. 

De tophuurprijzen voor semi-industriële ruimten blijven stabiel en variëren van €35/m²/jaar tot €60/m²/jaar voor de beste liggingen in de provincie Vlaams-Brabant en binnen het Brussels Gewest.

​2. INVESTERINGSMARKT

In de eerste jaarhelft van 2017 daalde de prime yield voor logistieke ruimten verder, naar momenteel 6.00%. Het toprendement voor semi-industriële ruimten volgde dezelfde trend en bedraagt nu 7.00%. . De markt is vooral in handen van lokale Belgische partijen die de koperszijde tot dusver dit jaar domineren, en door investeringen voor eigen gebruik die bijna de helft van het volume vertegenwoordigen. 

Logistiek is het grootste marktsegment met een transactievolume van €191 miljoen in de eerste jaarhelft. In semi-industrie werd tot dusver €28 miljoen geïnvesteerd, samen goed voor €219 miljoen. Dat is 64% boven het vijfjarig gemiddelde voor de eerste jaarhelft. Indien geen rekening gehouden wordt met investeringen voor eigen gebruik, ligt het volume  slechts 3% boven het vijfjarig gemiddelde. De grootste investeringstransacties van het voorjaar waren de aankoop door GVV Montea van het EDC van Carglass in Bilzen (45.000 m²) voor € 25 miljoen, en de acquisitie door WDP van het distributiecentrum van Rettig ICC in Lummen voor € 17 miljoen.