JLL koppelt Montea aan Bosal in Lummen

juli 11, 2019

JLL voert een klassieke “sale and rent back” uit op het domein van Bosal Emission Control Systems (Bosal) in de Dellestraat 20 in Lummen.

De site van Bosal bevindt zich in Lummen, langsheen de E313 (Antwerpen – Luik) in de industriezone Zolder-Lummen en heeft via het op- en afrittencomplex 26 directe toegang tot de E313/E314. Deze industriezone wordt gekenmerkt door een uiterst centrale en bereikbare ligging in het oosten van België en bevindt zich bovendien in de onmiddellijke nabijheid van het Albertkanaal. Het domein bestaat uit een industrieterrein van in totaal 82.785 m². De bestaande gebouwen van Bosal hebben een oppervlakte van 27.277 m² en heeft een bebouwing van ongeveer 8.000 m² magazijnen in combinatie met 2.400 m² bijhorende kantoorruimtes en parkings. Buiten dit is er ook nog een  ontwikkelingsgrond van 55.508 m².

Bosal werd in 1923 in Nederlands Alkmaar opgericht en is wereldwijd actief. Hun jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 520 miljoen euro en heeft meer dan 2.500 werknemers in 12 fabrieken en 10 distributiecentra. Bosal is een bekende toeleverancier voor de auto-industrie. In Lummen is hun hoofdkantoor en het onderzoek- en ontwikkelingscentrum gevestigd. 

In de zomer van 2018 werd JLL Valuation & Consulting via haar internationaal netwerk gevraagd het vastgoed van Bosal in Lummen te waarderen. Tijdens deze oefening werkte JLL de verschillende pistes van “sale and rent back” en een volledige of gedeeltelijke verkoop uit. Eind 2018 werd JLL Leasing en JLL Capital Markets betrokken bij deze gesprekken. Dit denkwerk monde, begin 2019, uit tot een eerste biedingsprocedure. Buren, ontwikkelaars, investeerders, logistieke dienstverleners en industriële spelers uit binnen- en buitenland werden gevraagd hun beste bod te formuleren op dit eigendom. Na slechts twee maanden toonden al meer dan tien partijen interesse in dit domein door middel van een concrete en effectieve bieding. De gereglementeerde vastgoedvennootschap Montea trok aan het langste eind. De bestaande gebouwen aan de Dellestraat werden door Bosal onmiddellijk terug verhuurd voor een vaste duurtijd van 16 jaar. De jaarlijkse huur bedraagt ongeveer 0,4 miljoen euro.

 

Onder de naam “Lummen Carbonfree” plant Montea op het braakliggende deel de ontwikkeling van het eerste fossielvrije magazijn in België. Zonnepanelen in combinatie met een systeem van warmtepompen zullen elke fossiele brandstof overbodig maken. Er wordt zowel op logistieke activiteiten als productie- en assemblage bedrijven gemikt. 

About JLL

JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. Our vision is to reimagine the world of real estate, creating rewarding opportunities and amazing spaces where people can achieve their ambitions. In doing so, we will build a better tomorrow for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $16.3 billion, operations in over 80 countries and a global workforce of over 91,000 as of March 31, 2019. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.be.