Mobiliteit en kwaliteit, de kernwoorden van de Gentse kantorenmarkt, JLL verduidelijkt

Description

maart 11, 2020

ANTWERPEN, 11 maart 2020 – JLL bespreekt de resultaten van de Gentse kantorenmarkt in 2019. De Gentse kantorenmarkt wordt de laatste jaren gekenmerkt door een laag leegstandspercentage (3,47% - 2019) niettegenstaande de vraag naar kwalitatieve kantoren wel degelijk aanwezig is. Ondanks de positieve tendensen op de Gentse kantorenmarkt waren ontwikkelaars de afgelopen jaren eerder terughoudend op vlak van ontwikkelen op risico. Met een aantal nieuwe projecten in de stijgers komt daar stilaan verandering in. JLL verduidelijkt deze evolutie.

Een markt in opmars

In 2017 noteerde JLL voor de eerste maal een take-up van meer dan 50.000 m² in Gent. Deze positieve trend zette zich door in 2018 en ook 2019 registreerde JLL een take-up van meer dan 55.000 m². Met deze cijfers positioneert Gent zich als volwaardige kantorenmarkt in Vlaanderen.

The Loop blijft ‘the place to be’ voor nieuwe projecten

Voor nieuwe projecten in Gent binnen een termijn van vijf jaar biedt de directe omgeving van The Loop de meeste opportuniteiten. Verschillende ontwikkelaars beschikken er over posities waar ze op korte termijn aanzienlijke volumes (> 5.000 m²) kunnen verwezenlijken. Zo heeft ION recent het Pulse-project opgeleverd, heeft MG Real Estate zijn bouwvergunning voor de ontwikkeling van het MG Square project op de Kortrijksesteenweg ontvangen (vlakbij de KBC-toren) en zal Banimmo met zijn NETWORKS Gent project zo’n 15.000 m² op risico bouwen.

Quality over quantity

“Gent heeft nood aan nieuwe projecten om aan de toekomstige kantoorvraag te kunnen blijven voldoen.” zegt Steven Peeters, Senior Director Office Agency van JLL Antwerpen. “De interesse van kantoorgebruikers naar moderne, kwalitatieve gebouwen is groot. De vraag in combinatie met de beperkte leegstand en de kwalitatieve oplevering zorgt voor een druk op de prijzen. Toekomstige projecten in Gent zullen gecommercialiseerd worden aan huurprijzen van €160/m²/jaar of meer.”

Ontwikkelaar Banimmo speelt met het project NETWORKS Gent in op de hedendaagse vraag: een duurzaam, kwalitatief gebouw in combinatie met een brede waaier aan faciliteiten ter ondersteuning van toekomstige kantoorgebruikers. “NETWORKS Gent speelt volledig in op de nieuwe kantoorbehoefte dankzij zijn unieke locatie en bijhorende diensten.” bevestigt Steven Peeters.

NETWORKS Gent

Banimmo beschikt in het project NETWORKS Gent over een potentieel van ±48.500m². Ondertussen zijn de bouwwerken van de eerste twee kantoorgebouwen, goed voor een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 m², gestart op risico. De oplevering van de eerste twee gebouwen ONE en TWO zijn verwacht eind 2021. Het ontwerp door het Gentse architectenbureau Arch & Teco staat voor een hedendaagse architectuur in combinatie met moderne duurzame technieken zoals groendaken, regenwaterrecuperatie en klimaatregeling via geothermie.

De kantoorgebouwen kaderen in het NETWORKS-concept van Banimmo waarin flexibiliteit, mobiliteit en connectiviteit centraal staan.

JLL Office Agency is co-exclusief gemandateerd voor de commercialisatie van dit nieuwe kantoorproject.

Huurders kunnen rekenen op zeer veel flexibiliteit op vlak van oppervlakte en indeling van hun kantoorruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met ‘het nieuwe werken’, vaste of flexibele werkplaatsen, vergaderzalen te delen met verschillende huurders en een uitstekende bereikbaarheid met alle vervoersmiddelen.

Mobiliteit als kernwoord

Gelegen op de site ‘The Loop’ biedt het project werkbare oplossingen voor de hedendaagse mobiliteit.

Conflictvrije fietspaden zorgen voor een vlotte en veilige verbinding met Gent Sint-Pieters station in minder dan 7 minuten. Dankzij de tramhalte op wandelafstand is ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gegarandeerd.

Daarnaast rijdt u met de wagen in slechts enkele minuten naar de E40 of E17, en een innovatief parkeersysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de beschikbare parkeerplaatsen.

About JLL

JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. Our vision is to reimagine the world of real estate, creating rewarding opportunities and amazing spaces where people can achieve their ambitions. In doing so, we will build a better tomorrow for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $16.3 billion, operations in over 80 countries and a global workforce of more than 93,000 as of September 30, 2019. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.be