Nieuwsbericht

Duurzaamheid van onroerend goed staat centraal bij investeerders. 

Een niet te missen strategische wending!

maart 09, 2023

Valina Sempot - vsmc sprl

Head of Marketing & Communication, Research & Data Knowledge Belux
+32 (0)2 550 25 37

Sebastien Giordano

Head of Project & Development Services Belux
+32 (0) 25 50 25 13

Brussel, 9 maart 2023 - Gezien de steeds veranderende belastingwetgeving (EU-taxonomie) in combinatie met een krimpende kantorenmarkt en stijgende energieprijzen, is de vraag naar duurzame investeringen in vastgoed een belangrijke uitdaging.

Bovenop deze complexe situatie zijn er ook nog de veranderende trends (en verplichtingen) op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG - Environmental, Social and Governance) en hun impact op zowel bestaande activa als op ontwikkelings- of herpositioneringsoperaties.

De sterke ESG-prestaties van gebouwen zijn de belangrijkste, zo niet de enige, hefboom voor het creëren van een duurzame waarde. Bij gelijkwaardige activa zal degene met de beste ESG-prestaties zichzelf beter in de markt profileren (groene bonus), een veel minder riskante exploitatiefase hebben (minder huurleegstand) en uiteindelijk een veel hogere waardering realiseren (tot +20% volgens onze studies). *

Om deze uitdaging aan te gaan is het absoluut noodzakelijk dat projecten deel uitmaken van een duurzame vastgoedstrategie door in de besluitvorming ESG-criteria te integreren. De traditionele "gouden driehoek" QCD (Quality, Cost, Delivery) moet worden omgevormd tot een "magisch vierkant" met de toevoeging van de E voor ESG.

Alleen door beslissingen in het kader van deze ontwikkelingen te onderbouwen, kunnen activa, projecten en portefeuilles gedurende hun hele levenscyclus beter worden beheerd (en gearbitreerd). Dit is de sleutel tot het veiligstellen van investeringen.

Met het oog op deze uitdagingen positioneert JLL, wereldleider in commercieel vastgoed, zich met de ambitie om duurzame en verantwoorde waarde te creëren en tegelijkertijd bij te dragen aan het koolstofvrij maken van de vastgoed- en bouwsector.

Om deze missie te volbrengen blijft JLL zijn teams versterken door Sébastien Giordano te benoemen tot het nieuwe Hoofd Project & Development Services voor België en Luxemburg. Hij leidt de teams sinds december vorig jaar.

De P&DS teams begeleiden hun klanten tijdens de hele levenscyclus van hun activa en voegen waarde toe aan elk aspect via een geïntegreerd aanbod van strategisch advies, project- en portefeuillebeheer. De experts anticiperen op de veranderingen in de markt, met name op het gebied van ESG, om de duurzaamheid van de activa en de toekomstzekerheid van de investeringen te garanderen.

Herpositionering van activa, advies inzake vastgoedontwikkeling, projectbeheer, kosten- en termijncontrole, advies inzake vastgoedstrategie, werkplekstrategie, begeleiding bij de verandering, en portefeuillebeheer zijn alle gebieden waarin onze P&DS-teams hun expertise ter beschikking stellen van hun klanten.

Aan het hoofd van deze vernieuwde afdeling brengt Sébastien Giordano zijn ervaring op het gebied van bouw en consulting in met een zeer pragmatische aanpak, op basis waarvan hij al meerdere ambitieuze programma's in verschillende sectoren op internationaal vlak met succes heeft geleid. 

«Ik ben verheugd dat ik deel uitmaak van het JLL-team, waar we een unieke positie hebben dankzij de toegang tot zeer complementaire expertise en een holistische visie op de uitdagingen van de sector. Door onze klanten te helpen de waarde en duurzaamheid van hun activa te verhogen, is het onze ambitie om ons te positioneren als essentiële partner voor duurzame en verantwoorde waardecreatie", besluit Sébastien Giordano, Head of Project & Development Services JLL Belux.


About JLL

JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. JLL shapes the future of real estate for a better world by using the most advanced technology to create rewarding opportunities, amazing spaces and sustainable real estate solutions for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $20.9 billion, operations in over 80 countries and a global workforce of more than 103,000 as of December 31, 2022. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.com.