Nieuwsbericht

Reconversie zit in de lift in Brussel en Vlaanderen

maart 10, 2022

Ralph Schellen - allres bvba

Head of Office Agency Brussels & Wallonia & Head of Project Advisory
+32 (0)3 212 15 90

Pierre-Paul Verelst

Head of Research Belux
+ 32 (0)2 550 25 04

Valina Sempot - vsmc sprl

Head of Marketing & Communication, Research & Data Knowledge Belux
+32 (0)2 550 25 37

 

Brussel, 10 Maart 2022 -  De afdeling Project Advisory van JLL bevestigt de aanhoudende activiteit in de vastgoedsector rond reconversies - of met andere woorden herontwikkelingen van sites - met name in Brussel en Vlaanderen. Dit blijkt uit de laatste twee transacties die de consultant begin dit jaar in Brussel heeft verricht: de eerste in de Clemenceaulaan 87-89 in Anderlecht en de tweede in de Kolonel Bourgstraat 113 in Evere.

"De reconversie bestaat er vooral in waarde te creëren in verouderde vastgoedactiva (kantoren, industriële of commerciële sites)," legt Ralph Schellen, Head of Project Advisory Vlaanderen bij JLL, uit. Hij vervolgt: "De snelle transformatie van het stedelijk weefsel heeft ertoe geleid dat het vroegere gebruik van vele binnenstedelijke sites niet meer relevant is geworden. De vastgoedstrategie die voor deze activa moet worden gevolgd is complex aangezien men dient in te spelen op verschillende dynamieken om zo een maximale, gecontroleerde en duurzame waarde te bekomen. Om dit te realiseren specialiseren wij ons specifiek op dit type dienstverlening: de "reconversie" van onroerend goed en het aanbieden van flexibele, innovatieve en duurzame oplossingen aan eigenaars of ontwikkelaars van onroerend goed. Deze markt groeit nog steeds..."

De voormalige "Europa Building" in Anderlecht, gelegen op de hoek van de Clemenceaulaan en de Rue de la Clinique, is onlangs verkocht aan ION, een projectontwikkelaar en investeerder, voor stedelijke herontwikkeling. Na het organiseren van een gestructureerde verkoopprocedure voor dit voormalige kantoorgebouw, heeft de afdeling Project Advisory van JLL deze transactie succesvol afgerond. Met zijn ± 4.015 m² en het aangrenzende braakliggende terrein van ± 912 m² heeft het gebouw een mooi potentieel voor een gemengd project met appartementen en buurt-ondersteunende functies.

Dit project zal een drijvende kracht zijn voor de verdere ontwikkeling van deze goed gelegen buurt nabij het Zuidstation," zegt Erik Verbruggen, Head of Office Advisory bij JLL.

De tweede transactie die we graag toelichten, betreft de overname van het kantoor van de EASYPAY GROUP in de Kolonel Bourgstraat in Evere door vastgoedontwikkelaar Aboreal. Het Project Advisory team adviseerde het bedrijf, EASYPAY GROUP, tijdens het waarderingsproces van hun activa, alsook bij de verkoop ervan aan Aboreal. Dit voormalige kantoor- en opslaggebouw, dat in 1974 het voormalige kantoor van Polaroid was, heeft de belangstelling van veel projectontwikkelaars gewekt. De vraag naar dit soort producten is groot. Deze site bestaat uit een kantoorgebouw en een magazijn van +/- 2000 m² op een terrein van +/- 2.193 m². Dit ontwikkelingsproject maakt deel uit van het herontwikkelingsplan voor het gebied rond de Kolonel Bourgstraat in Evere, van een kantoor-opslagplaatsfunctie naar een levendige en aantrekkelijke gemengde zone. De nieuwe eigenaar, Aboreal, zal nu in overleg met de plaatselijke autoriteiten zijn strategie voor de ontwikkeling van de site kunnen bepalen.

 

Zoals Pierre-Paul Verelst, Head of Research BeLux bij JLL, opmerkt, hebben deze reconversieprojecten nog een succesvolle toekomst omdat het kantorenbestand in zowel Brussel als Antwerpen relatief oud is. In Brussel wordt het aandeel van niet-gerenoveerde gebouwen ouder dan 15 jaar geschat op 56%. De situatie is vergelijkbaar in Antwerpen met 53%. De belangrijkste vraag van de gebruikers is naar recente gebouwen, bij voorkeur nieuw of in aanbouw, duurzaam en toegankelijk. Als gevolg daarvan valt een groot aantal kantoorgebouwen de facto buiten de reikwijdte van de zoekopdracht van de huurders. In de afgelopen tien jaar heeft deze groeiende trend geleid tot een golf van herontwikkeling van verouderde kantoorgebouwen voor andere doeleinden, zoals wonen.

Wij schatten het volume dat de laatste tien jaar in Brussel is herontwikkeld op ongeveer 1,7 miljoen m², of 13% van het huidige kantorenpark. Antwerpen heeft een gelijkaardige trend gekend, wij schatten 250.000 m² geconverteerd volume, of 10% van de huidige voorraad.


About JLL

JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. JLL shapes the future of real estate for a better world by using the most advanced technology to create rewarding opportunities, amazing spaces and sustainable real estate solutions for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $19.4 billion, operations in over 80 countries and a global workforce of more than 98,000 as of December 31, 2021. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.com.