Onderzoek

‘De werknemer wordt een ‘nomade' in zijn kantoor: hij werkt waar en hoe hij dat wil'

“Alles moet zo uitgetekend zijn dat de werknemer op elk moment van de dag de plek kan kiezen die op dat ogenblik het best aan zijn behoeften voldoet.”

Naznin Ladha, Commercial & Design Director Tétris

De millenniumgeneratie dwingt werkgevers om de werkruimte voor hun personeel te hertekenen. Steeds meer bedrijven leiden die veranderingen in goede banen. Een daarvan is Tétris Design & Build, dat in 2004 in Parijs het licht zag en in 2007 door JLL werd overgenomen.

‘De huidige trend op het vlak van kantoorinrichting is dat de werkruimte eenzelfde oppervlakte blijft beslaan, maar anders worden ingedeeld’, zegt Naznin Ladha, architecte en projectverantwoordelijke bij Tétris. Deze dochteronderneming van JLL legt zich toe op de inrichting en realisatie van kantoren op maat, en ontwerpt steeds meer coworkingruimtes. Tétris heeft vestigingen in 15 landen en telt 800 werknemers in heel Europa. Tot haar klanten behoren kmo’s en grote namen als Facebook, Coca-Cola, Whirlpool en Booking.com.

‘De werkplek moet in nauwe samenwerking met de bedrijven worden hertekend, zodat de werkomgeving helemaal afgestemd is op hun activiteit en op de noden van hun medewerkers’, aldus Naznin Ladha. ‘Idealiter worden wij dus van bij het begin in het project ingeschakeld.’

Dit heeft een invloed op de kantooromgeving, die gezelliger moet zijn en de onderlinge contacten moet bevorderen. ‘We leggen het accent op specifieke zones: de plaats waar de koffiemachine of het kopieertoestel staat, of de cafetaria, zodat de werknemers er graag verzamelen om er met hun collega’s een praatje te slaan’, benadrukt de architecte. ‘De relatie met tijd en ruimte is veranderd. Door de digitalisering en het feit dat de pc niet langer oppermachtig is, willen de jonge generaties  – maar niet alleen zij – anders werken.’

Talenten aantrekken

Een aantal aspecten van de inrichting krijgen bijzondere aandacht, zoals de akoestiek en de helderheid. Om iedereen in comfortabele omstandigheden te laten werken, vormen de verschillende ruimtes een keten, gaande van de meest lawaaierige (bijvoorbeeld coworkingplekken) tot de rustigste (individuele kantoren, alkoven waar men even kan bellen zonder dat anderen kunnen meeluisteren, enz.).

Hierbij is technologie uiterst belangrijk om samenwerking en flexibiliteit te ondersteunen. ‘Alles moet zo uitgetekend zijn dat er geen ruimte, tijd of middelen verloren gaan, en dat de werknemer op elk moment van de dag de plek kan kiezen die op dat ogenblik het best aan zijn behoeften voldoet’, bevestigt Naznin Ladha. ‘De werknemer wordt een ‘nomade’ in zijn kantoor, hij werkt waar en hoe hij dat wil.’

Toch gaat het over meer dan technologie. Tétris probeert ook natuurlijke elementen zoals planten, hout, karton, kurk en mos in het ontwerp op te nemen, en heeft dus ook oog voor duurzame ontwikkeling.

Instapklare oplossing

Het Tétris-team in België, onder leiding van Ignace de Haut de Sigy, geeft advies, ontwerpt en bouwt “instapklare” kantoren (Design & Build). Het kiest voor een alomvattende aanpak, van advies en het opmaken van de plannen tot het ontwerp en de opvolging van de werken. In een aantal landen is Tétris ook aanwezig op de markt van retail, logistiek en hotels. Via zijn volkomen geïntegreerde Design & Build-benadering biedt Tétris een instapklare oplossing die is aangepast aan elk van zijn klanten, waardoor het in elke fase van het project het design, de termijn en het budget op professionele wijze in acht kan nemen.