Onderzoek

Belux Workforce Preferences Barometer 2022

Nieuwe verwachtingen van werknemers en hoe werkgevers hun mensen in de nieuwe hybride wereld kunnen ondersteunen

januari 31, 2023
Contributors:
  • Flore Pradère
  • Pierre-Paul Verelst

Uit de laatste editie van onze Workforce Preferences Barometer blijkt dat het hybride werkmodel de populairste werkwijze is geworden onder werknemers op kantoor. Hybride werken wordt door 60% van de kantoorwerkers verwacht en 55% doet dit vandaag al. Naarmate de verwachtingen van werknemers en de huidige werkstijlen een evenwicht bereiken, wordt hybride een vast onderdeel van de toekomst van werk.

Levenskwaliteit en gezondheid en welzijn zijn de topprioriteiten geworden voor kantoorpersoneel, meer dan een goed salaris, dat nu op de derde plaats staat. Een betere levenskwaliteit is tegenwoordig de belangrijkste reden voor mensen om hun baan op te zeggen.

In België blijft het kantoor een belangrijke plaats innemen in het nieuwe hybride landschap

  • Een duidelijke terugkeer naar kantoor: 84% van de respondenten gaat gemiddeld twee tot drie keer per week naar kantoor (tegenover 73% in het algemeen).
  • Minder gebruik van externe werkplekken (co-working ruimten, hotels, bars) dan elders: slechts 20% van de Belgische ondervraagden maken wekelijks gebruik van externe werkplekken tegenover 36% wereldwijd.

Als hybride werk blijft bestaan, creëert dit nieuwe uitdagingen die het kantoor kan aangaan. Optimale prestaties en productiviteit kunnen niet worden beperkt tot intensief thuiswerken, face-to-face interactie speelt een cruciale rol - en dat blijft de belangrijkste reden voor mensen om terug te keren naar kantoor.

In ons nieuwste onderzoek onderzoeken we hoe werkgevers hun hybride werknemers kunnen ondersteunen nu de kloof tussen wat bedrijven bieden en de verwachtingen van werknemers groter wordt. We kijken naar de rol van het kantoor als de cruciale hub voor menselijke verbinding en innovatie en onthullen de unieke kans voor bedrijven om hun Employee Value Proposition opnieuw uit te vinden.